miercuri, 30 septembrie 2009

Romania pro-funda/ calatori prin WC-urile patriei

Calatorind prin tara, am avut ocazia sa cunosc de cand ma stiu toaletele publice din gari, autogari, centre de orase. Nefiind posesoare de autoturism personal, vizitez spasita
si astazi aceste locuri de foarte profan pelerinaj, de cate ori natura ma cheama, cum zic englezii- desi deseori trebuie ca natura sa urle de-a dreptul inainte ca eu sa ii urmez chemarea. De ce?
Analizez invariabil situatia “inainte si dupa”(dupa revolutie, reforma, alegeri 1, alegeri 2, intrarea in UE etc.), ofticandu-ma de fiecare data cand vad ca prea putine s-au schimbat si in acest domeniu de dedesubt al binelui public, si ca sperantele sa se schimbe in curand tind spre zero. Prin urmare, am decis sa scriu, spre buna folosinta a oricui va fi interesat, un ghid de utilizare al buzilor publice din Romania, care detaliaza in 5 reguli pregatirea psihica si fizica necesara confruntarii cu aceasta fata de cacat a tarii noastre. Ele pot fi luate in considerare, selectiv, si pentru restaurantele/barurile/terasele/carciumile patriei.
Iata-le mai jos:
Regula 1: Cunoaste-te pe tine insuti
Bine, ar fi ok sa faci asta in general, pentru drumul tau in viata, nu neparat pentru drumul la buda. Nu ma refer insa aici la caracter, vise, aspiratii, ci la chestii mult mai bazale. Gen metabolism, capacitatea vezicii, controlul sfincterelor, ce alimente si bauturi iti priesc sau nu, gabaritul tau in spatiu, modul in care productiile organismului propriu tind sa interactioneze cu mediul inconjurator(traiectorie,viteza, debit). Daca esti prea finut(a) si te jeneaza rolul tau cat se poate de concret in transformarea materiei sau in circuitul apei in natura, atunci probabil nu citesti acest post si probabil intalnirea ta cu buzile publice va necesita psihoterapie. Cunoasterea proprie este foarte necesara in etapa de planificare, de care voi vorbi ulterior..
Alte chestii pe care ar fii bine sa le stii: dinamica fluidelor(cel putin principiul lui Arhimede), sa poti face corect pipi din picioare, si cateva reguli de bune maniere, pe care le voi detalia ulterior.
Regula 2: Lasa orice speranta cand intri. Mai bine lasa tot ce ai de lasat in WC-ul
de acasa pentru ca buzile publice din Romania sunt naspa rau. Daca te vei confrunta cu o exceptie, ca o toaleta publica curata si bine dotata, surpriza va fi cu atat mai placuta, prin urmare, daca nu poti amana sau evita momentul, porneste cu asteptari cat se poate de negative. Tine minte oricum: nici o buda nu e ca cea de acasa. Poate nu e a ta cea mai curata sau dotata, dar avantajul indubital-in afara de familiaritatea si atasamentul unei relatii de lunga durata- este ca stii cine a folosit-o inainte si nici nu iti ofera dileme de genul cum sa pornesti apa sa te speli dupa.
Regula 3: Planifica sa reusesti. Este de preferat sa reusesti sa eviti momentul adevarului. In calatorii mai scurte este posibil, daca ai un metabolism normal si respecti niste reguli de baza.
- Nu manca si bea pe saturate chiar inainte sa pleci. Mananca cu o ora inainte, ca sa ai timp sa binecuvantezi toaleta proprie. Asa te lipsesti si de raul de drum care vine invariabil cand ai burta plina.
- La drum, bea numai apa plata. Apa carbogazoasa da gaze, sucurile dulci provoaca setea. Berea te scoate imediat, ca sa nu mai zic ca te scoate in evidenta printre alti calatori. Bea apa cat sa nu mori de sete, nu din plictiseala.
- Daca mergi la drum lung si ti-e foame, mananca chestii care se metabolizeaza greu, si cat mai putin sarate. Sarea provoaca sete, setea cere lichide, lichidele se cer afara.
Este obligatoriu sa fi pregatit insa si pentru situatia in care vei ajunge la buda. Iata ce trebuie sa faci:
- Imbraca-te comod si practic( Blugii skinny, pantalonii bootcut, fustele con sau lungi, pantofii cu toc cui si imprimeu sau conversii albi nu sunt in aceasta categorie). Da, stiu, hainele ne reflecta personalitatea, dar e foarte probabil sa faci pipi pe stilul tau unic, daca nimeresti intr-o infama buda turceasca, si daca ignori regula nr.1. In plus, majoritatea WC-urilor publice au pe jos o fleasca de provenienta dubioasa; optimistii cred ca este apa cu dezinfectant, ramasa dupa ce s-a spalat pe jos, pesimistii cred ca e pipi. Cel mai probabil este o combinatie intre cele doua, oricum ar fi, nu vei dori sa iei mostre de nesters pe pantofii tai cool. Hainele sunt cu atat mai practice cu cat le poti deschide si manipula mai usor la “nevoie”; si cu cat purtarea lor iti afecteaza mai putin metabolismul. Pantofii sa fie cu talpa joasa pentru stabilitate- de o culoare neutra, inchisa, si dintr-un material usor de curatat. Outfitul pentru club e fix pentru aia, nu pentru calatorii lungi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu