miercuri, 30 septembrie 2009

Calatori prin WC-urile patriei- II

continuare Regula 3: Planifica sa reusesti
- Cum cobori din mijlocul de transport in comun, mergi intins la toaleta, chiar daca nevoia e doar incipienta. Asa eviti cozile lungi si privirile ucigase ale celor care ajung sa se “elibereze” ultimii inainte sa plece autocarul/trenul.
- Ia cu tine neaparat: bani marunti, servetele uscate, servetele umede antibacteriene/
gel de curatare in recipient mic.
Majoritatea buzilor publice sunt utilizabile contra tarif(5 sau 10 mii). O tanti de la intrare o sa ti-i ia, si o sa iti dea o bucata de hartie igienica ieftina gen scoarta de copac. Doamne feri sa ceri vreodata bon pentru banii aia, nu o sa vezi asa ceva. Credeam mai demult, idealista fiind, ca
sumele respective sunt folosite ca sa se renoveze toaletele. In decursul a cativa ani in care am trecut prin aceleasi buzi publice de cateva ori la rand, aceasta iluzie a murit. Banii aia sunt bani negri, din care mica parte merg la magazin pentru hartie igienica, parte la tanti cu hartia si cea mai mare parte- habar n-am! La o autogara cu trafic serios, daca 300 de calatori folosesc buda pe zi, lasa acolo un milion jumate. Dupa o luna de 30 zile lucratoare, nu sunt chiar bani de aruncat pe geam. Nimeni nu se gandeste la asta, caci suma pe care o da fiecare este simbolica, si primesti in schimb bucata de hartie igienica. Care by the way, nu iti e de mare ajutor. La tine acasa ar fii, dar tu va trebui sa iti stergi si pantofii dupa ce iesi, si sa te stergi pe maini dupa ce te speli. Iata de ce trebuie sa ai servetele uscate. Daca esti genul dirty-kinky, poti sa iti iei si mobilul, ca sa notezi de pe pereti numere de telefon de local sexboys- and-girls care
fac reclama personalizata serviciilor
pe care le presteaza . Oricat de tentante ar fi ofertele, gandeste-te ca au trecut si ei prin aceeasi buda, si au atins aceleasi chestii pe care le vei atinge si tu. A, si au cunoscut n calatori care au transportat n la infinit virusi. Think twice. Si atinge numai ce e absolut necesar de atins. In toaletele de uz comun ale patriei vei gasi aleator apa sa te speli dupa ( invariabil rece), sapun, uscator sau servetele de sters. Decat sa traiesti dileme existentiale de genul “cum sa opresc robinetul murdar cu mainile proaspat spalate”, mai bine ia la tine gel antibacterian sau servetele umede.
Regula 4: Poarta-te cu ceilalti cum ai dori sa se poarte ei cu tine. Sau mai bine zis, poarta-te la buda cum ai fi dorit sa se poarte altii inaintea ta. Poti sa ajungi mizantrop pana
in pragul impulsului de a ucide in masa, cand intri intr-o buda de care alti utilizatori si-au batut joc. Ajungi sa crezi ca traiesti intr-un popor lipsit de un bun simt elementar. The trick is: ajungi sa nu iti mai pese de ce lasi si tu in urma? Aceasta este intrebarea! Caci regulile de utilizare a unei toalete fac parte din cei 7 ani de acasa, atat la Bucuresti, cat si in Cuca Macaii. Problema este ca multi ajung sa nu le mai respecte, pentru ca altii nu le-au respectat inaintea lor. Deprimati si enervati ce gasesc in buda publica, multi gandesc “Ce mai conteaza rahatul meu printre alti rahati anonimi? Daca eu am dat de cacat, lasa sa dea si altii dupa, oricum, la cat de mizerie este, nu o sa stie nimeni ca am contribuit si eu la ea. La un moment dat oricum o sa vina cineva sa faca curatenie generala”. Doamnelor si domnilor, de aia nu merg lucrurile in tara asta.
Suntem doamne si domni nu numai in public, ci si cand(sau mai ales cand) ne aflam singuri in fata buzii. Faceti-va “treaba” cu responsabilitate si nu le faceti misiunea si mai dificila celor care vin dupa. Stiti deja regulile care urmeaza, totul este sa le aplicati cu consecventa si fara abateri.
Nu intrati inainte sa bateti la usa.
Nu faceti echilibristica cu picioarele pe scaunul de la WC. Dati closetului ce merita la fix, fara deviatii de traseu voluntare sau involuntare. Exersati-va ochitul la tinta si cand este vorba de aruncarea hartiei igienice folosite. Trageti apa dupa.Nu stati la buda mai mult de 5 minute.
Daca respectati regula nr. 1 referitoare la cunoasterea metabolismului propriu nu va fi cazul. Daca credeti ca toaleta publica e loc de meditatie, conversatii pe mobil sau aranjatul machiajului, probabil ca nu cititi acest post, pentru ca nu stiti sa o faceti.
Regula 5: Invata din experienta.
De obicei, dupa ce folosim toaleta publica, experimentam un moment de dezgust maxim, dupa care uitam complet evenimentul. Fenomenul se numeste reprimare, si este un simptom des intalnit in stress posttraumatic. Este bine pentru psihicul nostru sa nu stocheze amintiri atat de neplacute. Problema este ca uitand, nici nu vom invata din aceasta experienta si data viitoare intr-o buda comuna va fi la fel de nasol. Sfatul meu este: inainte de a ingropa in subconstient episodul umilitor, fa un memo catre tine insuti cu ce ai invatat, si ce ai de facut daca te mai confrunti vreodata cu aceasta situatie. Daca doresti sa emigrezi intr-o tara civilizata, dar nu ai gasit taria necesara pana acum , incearca sa vizualizeazi in gand toaletele publice pe care le cunosti in Romania, gandul ca nu lei mai vedea vreodata poate fi foarte motivant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu