miercuri, 23 septembrie 2009

Comediile romantice reloaded

Pe langa intrigile standard, de care am vorbit in postul anterior, si care sunt baza pentru 90% din comediile romantice, mai sunt si cliseele de situatie, care se vor repeta aproape copy-paste in toate filmele de categoria asta, de iti vine sa dai fast forward cand le intalnesti. Chiar, ce s-ar intampla daca am da ff? ar ramane probabil 15 minute de pelicula, cu tot cu generic. Si uite ce (nu) am pierde:

1. Prima partida de sex va fi fenomenal de satisfacatoare si incredibil de pasionala . Big bullshit. Asa de big ca iti intra in ochi. Prima noapte de amor intr-o relatie noua -nu ma refer aici la one-night-stand-uri- e intotdeauna cam awkward, din n+1 motive de care fiecare dintre noi isi aminteste cu siguranta. Partea cu satisfactia e subreda by default. Partea cu pasiunea e incredibil de amuzanta ca si concept- ma refer aici la fazele in care ei se arunca pe podea, se izbesc de pereti, isi rup hainele de pe ei ca niste proaspeti eliberati din puscarie care n-au mai vazut sexul opus de 10 ani. Oare ce tipa fantasmeaza la prima noapte cu noul iubit ca la un semiviol? Or fi si din astea, dar la momentul adevarului iti doresti macar un simulacru de atmosfera romantica, o apropiere mai calma, un preludiu mai mare de 5 minute, si sa poti purta si a doua zi lenjeria si hainele respective( multe dintre noi isi planifica toaleta momentului ca sa fie special, si ar face crize de nervi daca pretioasele artefacte ar fii sfasiate si aruncate pe jos ca ambalajele de chipsuri). Da, barbatii probabil ne-ar servi rapid ca snack la prima partida; pentru ei, desi le e nitel teama ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor, situatia e superexcitanta: se chinuiesc sa mentina cat mai mult erectia cat timp iti blesteama nasturii de la bluza si nu vor observa deloc detalii gen modelul imprimeului de pe sutien. Dar s-or invatat si ei in timp ca sexul cu o tipa pe care o placi mult nu e o problema mecanica de dezbracare-penetrare- ejaculare-culcare, care trebuie rezolvata cat mai repede . Aaaaa, by the way, comediile romantice rateaza inexplicabil, in toata pasiunea animalica ce se dezlantuie in prima noapte, momentul idilic al punerii prezervativului. Da, ar fi si cam greu sa il introduca in scena pe Mr. Rubber, cand tipul ii desface tipei sutienul cu o mana si cu cealalta ii sustine fundul pentru o partida la verticala.
Ok, Knocked Up si Juno au momentul prezervativului, dar e vital pentru intriga filmelor respective, care e centrata pe graviditatea accidentala. De tinut minte pentru alti scenaristi "romantici".

2. Dragostea dintre personaje va deveni evidenta intr-un mod cat mai extravagant si mai public. Standard: el va pune in scena serenade(deja figura asa uzata, ca nu prea mai merge, presimt insa un come back upgradat in cativa ani), va tocmi avioane sa ii scrie dragostea pe cer, va umple camere si birouri de flori- asta daca nu o pajiste intreaga(Big Fish), va face declaratii pe billboard-uri de stadioane etc. Wake up! Sanse nule sa se intample in realitate in Romanica. Majoritatea barbatilor nu au bani de aruncat pe chestii de-astea. Cei care au, isi fac si o analiza clara a recuperarii investitiei, si vor lua prospectivei amante cadouri scumpe, care sa ii aminteasca acesteia pe termen lung de marimea afectiunii lor. In plus, barbatii au oroare sa fie ridiculizati in public, asa ca nu vor face declaratii de genul mai sus amintit decat daca sunt siguri ca nu vor fi respinsi. Iar daca sunt siguri de inima ta, nu vor mai avea nevoie sa te cucereasca grandoman in fata tuturor. QED. Fazele in care protagonistii isi declara amorul in cele mai publice si nepotrivite locuri cu putinta(aeropoarte, stadioane, tribunale, in direct la TV) sunt conventii cinematografice ca sa te convinga pe tine spectatorul de autenticitatea si unicitatea relatiei dintre personaje- cam trist ca toti scenaristii fac asta la fel. Tot asa si cu strainii care se afla in heavy traffic in jurul personajelor, se opresc din tot ce au de facut, le asculta atenti declaratiile, aplauda tembel si cer sarutul cu o hotarare si unanimitate demna de un miting sindical. Pai da, asta ar trebui sa ne dorim si noi,telespectatorii, daca nu ne-am prins deja. Ma intreb daca acel imperativ "Kiss! Kiss!" s-ar adapta neaos in formula lui "Pup-o baaaa!"

3. Cererea in casatorie va fi facuta cat se poate de original( brief: inelul ascuns in bautura si mancare la un restaurant de fitze, cererea, intr-o locatie traditional romantica, daca nu Paris, macar Viena, daca nu Viena, macar New York :). Acuma, ce sa zic, asta a prins cheag la populatie. Orice femeie intr-o relatie fericita de lunga durata fantazmeaza la ceva macar pe departe similar, nu numai pentru ca a vazut in filme, dar a vazut la Popeasca, Ioneasca, Georgeasca...Iar barbatii, trecand cum pot peste anxietatea momentului- cel mai mare bau-bau al lor- isi bat capul cum dracu sa faca rost de bani si de inel, de restaurant si de excursie, ca sa mai ramana apoi un purcoi de gologani pentru gaura fara fund care este organizarea unei nunti. Ma intreb cate inele au fost inghitite si recuperate intr-un mod total lipsit de romantism dupa astfel de cereri prin restaurante. Ma intreb daca orasele "romantice" cotizeaza la Hollwood pentru gramada de logoditi pe care ii gazduiesc. Ma mai intreb daca momentul cererii in casatorie, atat de emotionant si semnificativ el in sine, are nevoie de o punere in scena laborioasa si spectaculoasa. Ma intreb...

4. Nuntile sunt momente de suspans maxim, mai ceva ca la Surprize-Surprize. Toate nuntile personajelor principale din comediile romantice- cu exceptia celor de generic final- vor fi cu cantec. El sau ea vor intarzia, se vor accidenta sau vor capata alergii, vor fi la politie cand ar fi trebuit sa fie la biserica, vor fugi din fata popii ca si loviti de streche la un moment dat. Alti iubiti/iubite vor aparea la locul faptei, perturband momentul si revendicandu-l pe ea/el, mai nou, si prietenii buni isi baga nasul si deranjeaza pe la nunti(Brides' War, I love you man). Bine, americanii s-or fi casatorind ca prostii, fara sa stie bine de ce- deh, daca se uita de mici la filme romantice in care protagonistii se casatoresc fara sa fie clar de ce :). Dar si la ei nuntile costa o groaza de bani, si nici ei nu si le comanda ca pe pizza. Oricine a trecut prin organizarea unei nunti stie ce bataie de cap imensa este, si ca este un adevarat test pentru o relatie. Daca treci prin acest test si ajungi sa ai dubii serioase chiar inainte sa iti pui pirostriile pe cap, atunci cel mai probabil este ca o sa inghiti in sec si o sa mergi inainte, gandindu-te nu la partener, ci la cat de mult ai investit pana in momentul asta si la ce presiune sociala imensa e creata in jurul tau. Presiunea sociala o sa ii determine si pe restul participantilor sa faca frumos si sa nu strice ritualul. Morala: daca aveti dubii serioase si permanente ca vreti sa va treziti in fiecare dimineata pentru tot restul vietii alaturi de X, spuneti "nu" din timp. Indiferent ce o sa zica mama, tata, vecina si bunica, o sa evitati nu numai cheltuielile si stressul mare ale unei nunti care nu ar trebui sa se petreaca, cat si cheltuielile si stressul imens ale unui divort care va veni invariabil mai devreme sau mai tarziu. Nu asteptati sa va salveze providenta in ultimul moment sub forma unui coleg de banca din liceu care va iubea in tacere si acum e gata sa v-o spuna.

5. In toate comediile romantice el/ea va pleca undeva fara ca dragostea sa fie marturisita sau cestiuni importante reglate. Celalalt va realiza dupa 5 minute asta, si va porni intr-o cursa nebuneasca sa il opreasca pe iubit/iubita. Indiferent unde ar fi si ce ar face, va lasa totul balta si va incerca sa il ajunga din urma pe calator ca sa ii spuna ce dor are la inimioara. Evident, e intotdeauna o cursa cu obstacole, trafic de cosmar, cu urmariri, cu personaje care se vor opune in drum. Toate acestea vor potenta succesul personajului care va ajunge la aeroport chiar inainte sa plece avionul, sau va opri avionul(e mereu cu avioane, deh, America e mare, ei asa se plimba) ca sa spuna celuilalt ce are pe suflet. In public, cu aplauzele de rigoare, cu sarutul romantic cadru 360 grade. Ce mumos! Cum isi dau ei seama in ultima clipa ca sunt pe cale sa piarda dragostea vietii lor! Da oare cum uita mereu de telefoanele mobile? Sau de faptul ca suntem in secolul 21, si unde merge dragostea sunt mijloace de comunicare bine mersi? Morala: momente introduse strict pentru componenta de suspans si actiune, nu va asteptati sa opreasca nimeni avioane pentru voi in viata reala. Daca, sfidand bunul simt, vi se va intampla asta, participantii la moment nu o sa aplaude, ci o sa va injure de mama ca perturbati programul de zbor. Si or sa cheme paza aeroportului.

Cam atat despre comediile romantice. Despre romantism, alte pareri, alta data.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu