luni, 21 septembrie 2009

Comediile romantice= Fast food pentru inimi slabe

Comediile romantice ar trebui sa fie ori rebranduite ca "fantasy", ori marcate cu "Consumul excesiv dauneaza grav perceptiei realitatii".
Ma uit la comedii romantice, exact pentru motivele pentru care uneori cumpar uneori prajituri cu E-uri din comert: ca sa regasesc un gust identic dulce ce ma ajuta sa trec peste zile mai amarutze. Asa cum descalific prajiturile ca hrana sanatoasa, si imi fac mea culpa pentru otravurile ingerate, is in vigilenta maxima si cand vizionez sus numitele filme, ulterior disecand toate ingredientele false care le fac sa fie digerabile si dezirabile... Da, da, stiu ca nimeni nu le ia in serios pe moment, ca toate stim ca is povesti, problema e ca povestile astea inghitite repetat fara spirit critic incep sa ne creeze asteptari romantate care o iau usurel pe un drum paralel cu realitatea, de ajungem sa credem la un moment dat ca toti barbatii sunt niste porci insensibili. Si ei nu isi dau seama de ce, ca nu se uita la asa ceva. Eu cel putin nu stiu nici un barbat care se uita la comedii romantice fara sa fie sub amenintarea santajului emotional( mai pe scurt: embargo la sex) sau fara sa se amuze copios de tot nerealismul cliseelor din care sunt toate incropite. Care sunt ele, iaca aici:
1. Situatia 1:El si ea se cunosc, din doua priviri, trei vorbe, si o partida de sex-sometimes- isi dau seama ca sunt suflete pereche. Evident, nu chiar pe moment, ca s-ar duce dracului intriga-
vezi "Serendipity", care e 95% despre cum ei se cauta si 5% despre ei impreuna-
-dar oricum e nevoie doar de 3 minute de interactiune one-on-one pe pelicula ca acest diagnostic pe viata sa fie cert. Hello?! Ce invatam de aici, ca o scurta intalnire intamplatoare sau un one-night-stand poate fi the beginning of a wonderful life together starting day two? Poate, dar statistic sansele sa se intample sunt reduse rau. De la love-at-first-sight la love-of-my-life drumul e lung si cu ocolisuri in viata reala, de cele mai multe ori e dead-end pur si simplu.
2. Situatia 2: El si ea sunt total opusi, dar somehow ajung impreuna si sufera modificari radicale de caracter. El e misogin si badaran, ea e feminista si binecrescuta( The Ugly Truth). Ea crede in dragoste, el numai in sex(He's not that into you). Ea e zapacita si usuratica, el e moralist si rational( seria Bridget Jones). Ea e o acritura carierista, el cald si afectuos(The proposal). Circumstantele ii aduc impreuna, si dupa un timp X-nu mai mare de o luna- in care fiecare dintre ei isi da arama pe fata si nu pridideste sa deteste ce reprezinta celalalt, isi cad intr-un final in brate, rapusi de o chimie mai presus de orice ratiune. Moment in care unul dintre ei, sau amandoi, se schimba radical, devenind amandoi romantici-dulci-principiali-si forever in love.
Com'on! Nu neg, sunt contrarii care se atrag, si carora le merge bine impreuna. Dar cu compromisuri-toleranta-simt al umorului- acceptare a celuilalt pentru ceea ce este el si cum te completeaza, pentru ca nimeni nu se schimba la180 de grade, brusc si ireversibil, doar pentru ca l-a palit amorul. Ok, ne mai si schimbam, mai renuntam la placeri (ne)vinovate, mai adoptam noi tabieturi si idei noi, dar nu ne lobotizam. In plus, sunt sanse mult mai mari pentru oamenii similari sa se cunoasca si sa ramana impreuna- again, statistica.
3. Situatia 3: El si ea sunt simpatici si ok amandoi, ajung sa se cunoasca cat de cat si se plac nevoie mare, mai mai sa ajunga un cuplu. Dar, surprise! fie el, fie ea, are din start un maaare secret si un plan ascuns, pe care daca l-ar afla celalalt, praful s-ar alege de tot(How to loose a guy in ten days, Labor pains, Wedding Crashers). Secretul face bum! in cel mai nepotrivit moment , relatia se duce dracului. Dupa care vinovatul isi spala pacatele, cat mai public si umilitor posibil, si e iertat in maxim 3 zile. Yeah right! Dragostea e indelung rabdatoare si plina de bunatate, dar nici chiar asa. Daca umilesti la sange si minti de stingi(cam la limita psihopatiei) omul pe care il iubesti( mai greu daca esti psihopat :)), sansele sa te ierte, trecand peste orgoliu, bun simt, pierderea jobului, etc. sunt cam nule. Ori problemele psihice sunt de ambele parti.
Cam astea sunt cliseele de intriga, in alt post o sa iau la bani marunti cliseele de situatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu